top of page

Prafuri de inghetata:

Destinate cu precadere masinilor stradale soft, prafurile de inghetata au o cautare similara in laboratoare si gelaterii de inghetata cu vitrina.

Cu o istorie de peste cinci decenii, praful de inghetata este produs azi intr-o paleta sortimentala pentru care catalogarea diversa pare sa fie limitata: vanilie, ciocolata, frisca, alune, cocos, piersica, banane, pepene, caise, zmeura, capsuni, fistic, fragute, mere verzi, visine etc. In general, prafurile de inghetata reprezinta un concentrat, cu ajutorul caruia se obtine inghetata, prin adaugare de apa si un agent de spumare. Ultimii 8 ani au ridicat cota sortimentului de inghetata praf caruia nu ii este necesar emulgatorul in compozitie. Cand este conceput special pentru masinile de inghetata cu pompe de aer, acest praf contribuie la uniformizarea inghetatei, dubland (uneori, tripland) productivitatea instalatiilor cu pompe de aer, care isi limiteaza inclusiv problemele tehnice folosind aceasta materie prima. La randu-i, inghetata produsa astfel este ferma, cu o compozitie lipita de vafe (chiar rasturnata), netopindu-se la temperaturi ce depasesc 35 de grade Celsius.

Combinatii tehnice primare:

Masinile de inghetata clasice (care folosesc emulgator) au proportiile compusilor stabilite de traditie, de perceptia consumatorilor si de succesul comercial, deviatiile substantiale de la retetele clasice nefiind aducatoare de beneficii. De obicei, aceste utilaje necesita, pentru 2 kilograme de praf de inghetata, de 6 litri de apa si 200 de grame de emulgator. La inceput, apa si emulgatorul se mixeaza la turatie etapizata (600-800-1.000 rotatii/minut), timp de 5-6 minute, pana la obtinerea spumei abundente. Ulterior si treptat se introduce praful de inghetata, mixand continuu, pana la omogenizare. Doar fara devieri tehnic-cantitative de la conditiile minime de preparare, poate fi obtinut produsul cu consistenta omogena fina si bine aerata.

Pentru masinile de inghetata cu pompe de aer (care nu folosesc emulgator), se aplica proportia 6 litri de apa, la 2 kilograme de inghetata praf. Atat. Continutul pungii de praf se introduce in apa, treptat si mixand continuu, pana la omogenizarea completa, urmand rasturnarea acestuia in vasul de racire-inghetare. Ultimii cinci ani au marcat producerea unor prafuri personalizate, pentru masini cu pompe de aer Taylor sau Carpigiani, prafuri ce contribuie la producerea unei inghetate extrem de pufoase, fara topire la peste 40 de grade.

bottom of page